Waterhardheid Britsum (Leeuwarderadeel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,00
dH
9,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het leidingwater in Britsum bedraagt ongeveer 8,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub drinkwater. 8,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,63 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Britsum is 9,50 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Britsum telt 1.010 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Britsum ligt in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Leeuwarderadeel.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard leidingwater Britsum

U kunt hardheid van 8,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De beleving van de bepaalde waterhardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Desondanks is het onzin dat water van 8,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Britsum waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 8,00 dH in Britsum**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Britsum

Becijfering voor 8,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 8,00 dH x 180m3 = 25,63 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Britsum?

Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt meestal voor in oorden met hard water. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Britsum is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het water van 8,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.