Waterhardheid Broek op Langedijk (Langedijk)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het leidingwater in Broek op Langedijk ligt rond de 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Broek op Langedijk is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Broek op Langedijk biedt plaats aan 5.035 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Broek op Langedijk maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Langedijk.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Broek op Langedijk

De indruk van een bepaalde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden en daarmee het ontkalken van de douche accepteren.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Het is evenwel niet waar dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Broek op Langedijk waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 6,00 dH in Broek op Langedijk**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Broek op Langedijk

Berekening voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Broek op Langedijk?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Broek op Langedijk is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.