Waterhardheid Broekhuizen (Horst aan de Maas)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het kraanwater in Broekhuizen (Brokeze) bedraagt ongeveer 7,34 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. 1 dH betekent 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Broekhuizen (Brokeze) is 7,84 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Broekhuizen telt 760 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Broekhuizen ligt in de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Horst aan de Maas.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Broekhuizen

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 7,34 dH "aanvaardbaar" vinden. De betekenis van een bepaalde hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Maar het is ook niet waar dat water van 7,34 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Broekhuizen waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 7,34 Duitse graden in Broekhuizen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met geheel onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Broekhuizen

Calculatie voor 7,34 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Broekhuizen?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine residu komt normaliter voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Broekhuizen is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het water van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.