Waterhardheid Broekhuizen (Meppel)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,50 dH. Dat is de waterhardheid van het kraanwater in Broekhuizen (Brokeze). Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per m3 water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Broekhuizen telt 115 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Broekhuizen bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Meppel.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Broekhuizen

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 7,50 Duitse graden misschien "aanvaardbaar" vinden. De indruk van een bepaalde hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Het is echter ook een fabeltje dat een waterhardheid van 7,50 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Broekhuizen objectief bepalen

Je kunt de mineralen in drinkwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,50 Duitse graden in Broekhuizen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Broekhuizen

Rekensom voor 7,50 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Broekhuizen?

Onthard leidingwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruine restant komt in de regel voor in regio’s met hard water. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Broekhuizen is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 7,50 naar 0 dH terug te brengen.