Waterhardheid Broekhuizenvorst (Horst aan de Maas)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het leidingwater in Broekhuizenvorst (Vaors) is om en nabij de 7,34 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Broekhuizenvorst (Vaors) is 7,84 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.

Broekhuizenvorst is een zeer kleine woonplaats met 1.060 inwoners. Broekhuizenvorst bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Horst aan de Maas.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Broekhuizenvorst

De waarneming van een bepaalde hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,34 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en daarmee het schoonmaken van de douchekranen aanvaarden.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het onzin dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Broekhuizenvorst waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,34 Duitse graden in Broekhuizenvorst**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Broekhuizenvorst

Calculatie voor 7,34 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Broekhuizenvorst?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt doorgaans voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Broekhuizenvorst is het daarom uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 7,34 naar 0 dH terug te brengen.