Waterhardheid Broekland (Raalte)

Zacht
0
6,40
dH
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Broekland kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 6,40 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per 1000 liter water. 6,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,51 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Broekland is 7,50 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Broekland is een kleine woonplaats met 1.190 inwoners. Broekland hoort bij de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Raalte.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Broekland

De betekenis van een gegeven waterhardheid is erg persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 6,40 Duitse graden "prima" vinden en het ontkalken van de douche aanvaarden.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Het is echter ook een verzinsel dat water van 6,40 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Broekland waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,40 Duitse graden in Broekland**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Broekland

Rekensom voor 6,40 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,40 dH x 180m3 = 20,51 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Broekland?

Iedereen ondervindt zacht leidingwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt over het algemeen voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Broekland is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 6,40 naar 0 dH terug te brengen.