Waterhardheid Bronkhorst (Bronckhorst)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
12,40
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,30 dH. Dat is de minimale hardheid van het water in Bronkhorst. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke m3 kraanwater. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het water op uw postcode nogal verschillen. De meest ongunstige hardheid in Bronkhorst is 12,40 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Bronkhorst is een zeer kleine woonplaats met 145 inwonenden. Bronkhorst maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Bronckhorst.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Bronkhorst

De beleving van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 7,30 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douche voor lief nemen.

Water van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor de gezondheid*. Desalniettemin is het niet waar dat water van 7,30 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Bronkhorst objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 7,30 Duitse graden in Bronkhorst**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Bronkhorst

Calculatie voor 7,30 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Bronkhorst?

Praktisch iedereen beleeft volledig onthard drinkwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt doorgaans voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Bronkhorst is het dus zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 7,30 naar 0 Duitse graden te verminderen.