Waterhardheid Bronneger (Borger-Odoorn)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Bronneger kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 6,38 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 drinkwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Bronneger is 7,84 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Bronneger biedt plaats aan 120 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Bronneger bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Borger-Odoorn.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Bronneger

De indruk van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "prima" vinden en dus het boenen van de douche aanvaarden.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Desalniettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Bronneger objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in water vaststellen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,38 dH in Bronneger**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Bronneger

Calculatie voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Bronneger?

Een ieder ervaart volledig onthard leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Bronneger is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.