Waterhardheid Brucht (Hardenberg)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
9,80
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Brucht heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 7,60 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalk per kuub water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Brucht is 9,80 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Brucht biedt plaats aan 295 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Brucht bevindt zich in de gemeente Hardenberg. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Brucht

De betekenis van een vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,60 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het boenen van de kranen accepteren.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Maar het is ook een fabeltje dat een waterhardheid van 7,60 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Brucht objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 7,60 Duitse graden in Brucht**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Brucht

Berekening voor 7,60 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Brucht?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt meestal voor in gebieden met hard water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Brucht is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 7,60 naar 0 Duitse graden te verminderen.