Waterhardheid Bruchterveld (Hardenberg)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
9,80
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,60 dH. Zo hard is het water in Bruchterveld minimaal. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Bruchterveld is 9,80 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Bruchterveld is een kleine woonplaats met 1.110 inwoners. Bruchterveld bevindt zich in de gemeente Hardenberg. Deze hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Bruchterveld

Men kan waterhardheid van 7,60 dH wellicht "acceptabel" vinden. De ontvangst van een gegeven hardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Desondanks is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,60 dH zacht water is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Bruchterveld objectief bepalen

Je kunt de mineralen in kraanwater meten en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 7,60 dH in Bruchterveld**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Bruchterveld

Becijfering voor 7,60 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Bruchterveld?

Iedereen ondervindt onthard drinkwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt het meest voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Bruchterveld is het dus zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 7,60 naar 0 Duitse graden te reduceren.