Waterhardheid Bruinehaar (Twenterand)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,90
dH
10,20
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Bruinehaar heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 8,90 dH. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 8,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,52 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Bruinehaar is 10,20 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Bruinehaar is een kleine woonplaats met 140 inwonenden. Bruinehaar ligt in de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Twenterand.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard drinkwater Bruinehaar

Iemand kan hardheid van 8,90 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Aan de andere kant is het onzin dat een waterhardheid van 8,90 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Bruinehaar waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 8,90 Duitse graden in Bruinehaar**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Bruinehaar

Rekensom voor 8,90 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 8,90 dH x 180m3 = 28,52 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Bruinehaar?

Iedereen beleeft zacht drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine restant komt dikwijls voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Bruinehaar is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het water van 8,90 naar 0 Duitse graden terug te brengen.