Waterhardheid Brunssum (Brunssum)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het water in Brunssum (Broensem) bedraagt ongeveer 7,34 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Brunssum (Broensem) is 7,84 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Brunssum is een vrij kleine woonplaats met 29.045 inwonenden. Brunssum maakt deel uit van de gemeente Brunssum. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Brunssum

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,34 dH "acceptabel" vinden en daarmee het boenen van de kranen voor lief nemen.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water van 7,34 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Brunssum waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,34 dH in Brunssum**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Brunssum

Rekensom voor 7,34 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Brunssum?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt in het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere reden om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Brunssum is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 7,34 naar 0 dH te verminderen.