Waterhardheid Budel (Cranendonck)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
10,70
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

10,70 Duitse graden. Zo hard is het water in Budel. Dit is behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 drinkwater. 10,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 34,28 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Budel is een erg kleine woonplaats met 9.060 inwoners. Budel is onderdeel van de gemeente Cranendonck. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard leidingwater Budel

De beleving van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 10,70 Duitse graden "OK" vinden en het ontkalken van de douchekranen voor lief nemen.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor het lichaam*. Desondanks is het niet waar dat een waterhardheid van 10,70 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Budel waardevrij meten

Je kunt calcium en magnesium in water bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 10,70 dH in Budel**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met geheel zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Budel

Calculatie voor 10,70 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 10,70 dH x 180m3 = 34,28 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Budel?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt veelal voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Budel is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 10,70 naar 0 dH te verminderen.