Waterhardheid Budel-Dorplein (Cranendonck)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
10,70
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

10,70 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Budel-Dorplein. Dit noemen we behoorlijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 10,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 34,28 kilogram kalkvormende deeltjes.

Budel-Dorplein biedt plaats aan 1.460 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Budel-Dorplein ligt in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Cranendonck.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard kraanwater Budel-Dorplein

De perceptie van een vastgestelde hardheid is kennelijk persoonlijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 10,70 dH "normaal" vinden en daarmee het schoonmaken van de kranen aanvaarden.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Nochtans is het niet waar dat water van 10,70 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is discussie over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Budel-Dorplein waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in water bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 10,70 Duitse graden in Budel-Dorplein**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Budel-Dorplein

Rekensom voor 10,70 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,70 dH x 180m3 = 34,28 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Budel-Dorplein?

Iedereen beleeft kalkvrij drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaal gesproken voor in gebieden met hard water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Budel-Dorplein is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 10,70 naar 0 dH terug te dringen.