Waterhardheid Budel-Schoot (Cranendonck)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
10,70
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het kraanwater in Budel-Schoot ligt rond de 10,70 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 10,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 34,28 kilogram kalkdeeltjes.

Budel-Schoot is een kleine woonplaats met 2.070 inwoners. Budel-Schoot is onderdeel van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Cranendonck.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard drinkwater Budel-Schoot

De beleving van een vastgestelde hardheid is merkbaar persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 10,70 Duitse graden "prima" vinden en daarmee het schoonmaken van de badkamer aanvaarden.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Niettemin is het niet waar dat water van 10,70 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Budel-Schoot waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 10,70 Duitse graden in Budel-Schoot**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Budel-Schoot

Berekening voor 10,70 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,70 dH x 180m3 = 34,28 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in Budel-Schoot?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in streken met hard drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Budel-Schoot is het daarom absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 10,70 naar 0 dH terug te brengen.