Waterhardheid Buinen (Borger-Odoorn)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Buinen. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Buinen is 7,84 dH. Dit is tamelijk hard water.

Buinen is een erg kleine woonplaats met 830 inwoners. Buinen hoort bij de gemeente Borger-Odoorn. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Buinen

U kunt waterhardheid van 6,38 dH misschien "geen probleem" vinden. De beleving van de bepaalde hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Niettemin is het een verzinsel dat water van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Buinen waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,38 Duitse graden in Buinen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met totaal onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Buinen

Rekensom voor 6,38 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Buinen?

Een ieder beleeft volledig kalkvrij water als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt het meest voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere motivering om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Buinen is het dus zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH te verminderen.