Waterhardheid Buinerveen (Borger-Odoorn)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 dH. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Buinerveen. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De grootste hardheid in Buinerveen is 7,84 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Buinerveen is een erg kleine woonplaats met 430 inwonenden. Buinerveen maakt deel uit van de gemeente Borger-Odoorn. Die hoort bij de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Buinerveen

De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een hardheid van 6,38 dH "prima" vinden en daarmee het boenen van de glazen douchewand dulden.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor het lichaam*. Toch is het niet waar dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Buinerveen waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,38 dH in Buinerveen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar soms kan een getal zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Buinerveen

Becijfering voor 6,38 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Buinerveen?

Iedereen ondervindt volledig kalkvrij leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt veelal voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Buinerveen is het dus uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,38 naar 0 dH te reduceren.