Waterhardheid Buitenkaag (Haarlemmermeer)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Buitenkaag heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 6,00 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad komt overeen met 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Buitenkaag is 10,36 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Buitenkaag telt 425 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Buitenkaag ligt in de gemeente Haarlemmermeer. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Buitenkaag

Mensen kunnen waterhardheid van 6,00 dH misschien "acceptabel" vinden. De indruk van een gegeven waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Buitenkaag waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water meten en dan weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Buitenkaag**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Buitenkaag

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Buitenkaag?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt normaliter voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Buitenkaag is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.