Waterhardheid Buitenpost (Achtkarspelen)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,30 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Buitenpost (Bûtenpost). Dit is behoorlijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkdeeltjes.

Buitenpost telt 5.850 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Buitenpost ligt in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Achtkarspelen.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard kraanwater Buitenpost

De perceptie van een gegeven hardheid is zeer persoonlijk. Men kan zo een waterhardheid van 9,30 dH "aanvaardbaar" vinden en het boenen van de kranen accepteren.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Nochtans is het een verzinsel dat water met een hardheid van 9,30 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Buitenpost waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 9,30 dH in Buitenpost**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Buitenpost

Rekensom voor 9,30 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Buitenpost?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt veelal voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Buitenpost is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 9,30 naar 0 Duitse graden terug te brengen.