Waterhardheid Bunde (Meerssen)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Bunde (Bung) heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 7,34 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter drinkwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Bunde (Bung) is 7,84 dH. Dit is tamelijk hard water.

Bunde is een kleine woonplaats met 5.935 inwonenden. Bunde maakt deel uit van de gemeente Meerssen. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Bunde

De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,34 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het ontkalken van de kranen accepteren.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Desalniettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Bunde objectief testen

Je kunt de mineralen in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,34 Duitse graden in Bunde**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Bunde

Calculatie voor 7,34 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Bunde?

Praktisch iedereen ondervindt zacht kraanwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Bunde is het dus zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.