Waterhardheid Bunnik (Bunnik)

Zacht
0
6,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Bunnik kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 6,90 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter leidingwater. 6,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,11 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Bunnik is een erg kleine woonplaats met 6.680 inwonenden. Bunnik maakt deel uit van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Bunnik.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Bunnik

U kunt een waterhardheid van 6,90 dH misschien "acceptabel" vinden. De perceptie van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Het is evenwel een verzinsel dat water met een hardheid van 6,90 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Bunnik waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,90 dH in Bunnik**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Bunnik

Calculatie voor 6,90 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,90 dH x 180m3 = 22,11 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Bunnik?

Iedereen ondervindt volledig zacht kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt dikwijls voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Bunnik is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het leidingwater van 6,90 naar 0 dH te verminderen.