Waterhardheid Bunschoten-Spakenburg (Bunschoten)

Zacht
0
5,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het drinkwater in Bunschoten-Spakenburg is om en nabij de 5,90 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH komt neer op 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke m3 water. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Bunschoten-Spakenburg is een vrij kleine woonplaats met 19.460 inwoners. Bunschoten-Spakenburg is onderdeel van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Bunschoten.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Bunschoten-Spakenburg

De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 5,90 dH "heel gewoon" vinden en het boenen van de douche dulden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Het is echter ook niet waar dat een waterhardheid van 5,90 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Bunschoten-Spakenburg objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 5,90 Duitse graden in Bunschoten-Spakenburg**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Bunschoten-Spakenburg

Berekening voor 5,90 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Bunschoten-Spakenburg?

Praktisch iedereen beleeft volledig kalkvrij drinkwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt normaal gesproken voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Bunschoten-Spakenburg is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 5,90 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.