Waterhardheid Buren (Ameland)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

8,50 dH. Dat is de waterhardheid van het drinkwater in Buren. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke kuub drinkwater. 8,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 27,23 kilogram kalkvormende deeltjes.

Buren biedt plaats aan 690 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Buren maakt deel uit van de gemeente Ameland. Die hoort bij de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard water Buren

De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is nogal persoonlijk. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 8,50 dH "heel gewoon" vinden en dus het ontkalken van de badkamer voor lief nemen.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Dat daargelaten is het onzin dat water van 8,50 dH zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Buren waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 8,50 Duitse graden in Buren**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Buren

Calculatie voor 8,50 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 8,50 dH x 180m3 = 27,23 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Buren?

Onthard water wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt veelal voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Buren is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het water van 8,50 naar 0 dH terug te brengen.