Waterhardheid Burgerbrug (Schagen)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Burgerbrug minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Burgerbrug is 10,36 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Burgerbrug biedt plaats aan 800 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Burgerbrug is onderdeel van de gemeente Schagen. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Burgerbrug

De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt zo een hardheid van 6,00 dH "geen probleem" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de badkamer aanvaarden.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Niettemin is het niet waar dat water van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Burgerbrug waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Burgerbrug**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met volledig onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Burgerbrug

Berekening voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Burgerbrug?

Onthard water wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt meestal voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Burgerbrug is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.