Waterhardheid Burgerveen (Haarlemmermeer)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Burgerveen kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 6,00 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Burgerveen is 10,36 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Burgerveen is een kleine woonplaats met 290 inwonenden. Burgerveen maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Burgerveen

Mensen kunnen een waterhardheid van 6,00 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De ontvangst van een gegeven hardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Burgerveen waardevrij vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Burgerveen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Burgerveen

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Burgerveen?

Zacht water wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt dikwijls voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Burgerveen is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.