Waterhardheid Burgum (Tytsjerksteradiel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,40
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,40 dH. Zo hard is het leidingwater in Burgum. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 9,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,12 kilogram kalk.

Burgum biedt plaats aan 9.925 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Burgum hoort bij de gemeente Tytsjerksteradiel. Deze hoort bij de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard water Burgum

De perceptie van een vastgestelde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 9,40 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het schrobben van de glazen douchewand voor lief nemen.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Echter, het is onzin dat een waterhardheid van 9,40 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Burgum objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 9,40 dH in Burgum**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Burgum

Rekensom voor 9,40 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,40 dH x 180m3 = 30,12 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Burgum?

Iedereen ondervindt kalkvrij drinkwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Burgum is het daarom beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 9,40 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.