Waterhardheid Bussum (Bussum)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Bussum kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 6,00 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Bussum is 10,36 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Bussum biedt plaats aan 32.630 inwonenden. Het is een vrij grote woonplaats. Bussum is onderdeel van de gemeente Bussum. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Bussum

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 6,00 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De indruk van de gegeven hardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Het is evenwel een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Bussum objectief duiden

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Bussum**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Bussum

Calculatie voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Bussum?

Iedereen beleeft volledig zacht drinkwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Bussum is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.