Waterhardheid Buurmalsen (Buren)

Zacht
0
4,90
dH
Tamelijk hard
3
11,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het kraanwater in Buurmalsen is 4,90 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Buurmalsen is 11,50 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Buurmalsen ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Buren.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Buurmalsen

De beleving van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 4,90 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het boenen van de douche voor lief nemen.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Niettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,90 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Buurmalsen objectief testen

Je kunt de mineralen in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 4,90 Duitse graden in Buurmalsen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Buurmalsen

Rekensom voor 4,90 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Buurmalsen?

Iedereen beleeft volledig kalkvrij drinkwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt praktisch altijd voor in regio’s met hard water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Buurmalsen is het zodoende duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 4,90 naar 0 dH te verminderen.