Waterhardheid Buurmalsen (Geldermalsen)

Zacht
0
7,00
dH
Tamelijk hard
3
9,20
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,00 dH. Dat is de minimale hardheid van het water in Buurmalsen. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste hardheid in Buurmalsen is 9,20 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Buurmalsen is een kleine woonplaats met 1.100 inwoners. Buurmalsen bevindt zich in de gemeente Geldermalsen. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Buurmalsen

Iemand kan een hardheid van 7,00 dH wellicht "acceptabel" vinden. De indruk van de gegeven hardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Evenwel is het niet waar dat water van 7,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Buurmalsen objectief duiden

Je kunt de mineralen in drinkwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,00 Duitse graden in Buurmalsen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Buurmalsen

Calculatie voor 7,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Buurmalsen?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het vaakst voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Buurmalsen is het daarom beslist zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 7,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.