Waterhardheid Callantsoog (Schagen)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Zo hard is het water in Callantsoog minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De hoogste hardheid in Callantsoog is 10,36 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Callantsoog is een kleine woonplaats met 2.495 inwonenden. Callantsoog hoort bij de gemeente Schagen. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Callantsoog

Sommige mensen kunnen hardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De indruk van een gegeven hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Niettemin is het niet waar dat water van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Callantsoog objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Callantsoog**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Callantsoog

Becijfering voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Callantsoog?

Iedereen ervaart volledig onthard water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in het algemeen voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Callantsoog is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.