Waterhardheid Capelle aan den IJssel (Capelle aan den IJssel)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Capelle aan den IJssel kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 4,98 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het water op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste hardheid in Capelle aan den IJssel is 9,41 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Capelle aan den IJssel is een tamelijk grote woonplaats met 66.030 inwonenden. Capelle aan den IJssel hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Capelle aan den IJssel.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Capelle aan den IJssel

Mensen kunnen waterhardheid van 4,98 dH misschien "normaal" vinden. De beleving van de vastgestelde waterhardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Capelle aan den IJssel objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water testen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 4,98 Duitse graden in Capelle aan den IJssel**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Capelle aan den IJssel

Becijfering voor 4,98 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Capelle aan den IJssel?

Iedereen ervaart zacht drinkwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt normaliter voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Capelle aan den IJssel is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.