Waterhardheid Castenray (Venray)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Castenray (Kâssele) kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 7,34 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Maar het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Castenray (Kâssele) is 7,84 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.

Castenray biedt plaats aan 795 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Castenray bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Venray.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Castenray

De ontvangst van een bepaalde hardheid is overduidelijk subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 7,34 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douchekranen aanvaarden.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Desalniettemin is het niet waar dat water van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Castenray waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,34 dH in Castenray**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Castenray

Becijfering voor 7,34 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Castenray?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt normaliter voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Castenray is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 7,34 naar 0 dH terug te dringen.