Waterhardheid Casteren (Bladel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,41 Duitse graden. Zo hard is het water in Casteren. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 9,41 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,15 kilogram kalkaanslag.

Casteren biedt plaats aan 1.015 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Casteren is onderdeel van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Bladel.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard water Casteren

De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 9,41 dH "heel gewoon" vinden en het schoonmaken van de douchekranen dulden.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Evenwel is het een verzinsel dat water van 9,41 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Casteren waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 9,41 dH in Casteren**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Casteren

Becijfering voor 9,41 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,41 dH x 180m3 = 30,15 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Casteren?

Praktisch iedereen beleeft volledig kalkvrij leidingwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt meestal voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Casteren is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 9,41 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.