Waterhardheid Clinge (Hulst)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 dH. Zo hard is het leidingwater in Clinge minimaal. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent 17,8 gram kalk per kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Clinge is 7,84 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Clinge biedt plaats aan 2.430 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Clinge is onderdeel van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Hulst.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Clinge

Iemand kan een waterhardheid van 6,38 dH "OK" vinden. De gewaarwording van de bepaalde hardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Clinge waardevrij vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,38 dH in Clinge**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Clinge

Becijfering voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Clinge?

Iedereen ondervindt zacht leidingwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt in de regel voor in streken met hard water. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Clinge is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH te reduceren.