Waterhardheid Collendoorn (Hardenberg)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
9,80
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het leidingwater in Collendoorn bedraagt ongeveer 7,60 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid staat voor 17,8 gram kalk in elke kuub water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De grootste hardheid in Collendoorn is 9,80 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Collendoorn biedt plaats aan 340 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Collendoorn hoort bij de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Hardenberg.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Collendoorn

Mensen kunnen een hardheid van 7,60 dH misschien "geen probleem" vinden. De betekenis van een bepaalde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Niettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 7,60 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Collendoorn objectief duiden

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 7,60 Duitse graden in Collendoorn**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Collendoorn

Rekensom voor 7,60 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Collendoorn?

Een ieder beleeft kalkvrij drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in regio’s met hard water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Collendoorn is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 7,60 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.