Waterhardheid Colmschate (Deventer)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
8,20
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,30 dH. Zo hard is het drinkwater in Colmschate minimaal. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH komt neer op 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per 1000 liter water. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalk.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Colmschate is 8,20 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Colmschate is een zeer kleine woonplaats met 1.045 inwoners. Colmschate maakt deel uit van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Deventer.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Colmschate

De waarneming van een bepaalde hardheid is onmiskenbaar subjectief. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,30 dH "acceptabel" vinden en daarmee het boenen van de kranen aanvaarden.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Het is echter ook een fabeltje dat water met een hardheid van 7,30 dH zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Colmschate waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 7,30 dH in Colmschate**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Colmschate

Rekensom voor 7,30 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Colmschate?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij leidingwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Colmschate is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 7,30 naar 0 dH te verminderen.