Waterhardheid Creil (Noordoostpolder)

Zacht
0
7,90
dH
Tamelijk hard
3
8,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,90 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Creil. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,31 kilogram kalk.

Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Creil is 8,30 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Creil is een zeer kleine woonplaats met 1.630 inwoners. Creil maakt deel uit van de centrale provincie Flevoland in de gemeente Noordoostpolder.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Creil

De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 7,90 Duitse graden "normaal" vinden en het boenen van de badkamer aanvaarden.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Maar het is ook niet waar dat water met een hardheid van 7,90 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Creil objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 7,90 Duitse graden in Creil**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Creil

Calculatie voor 7,90 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,90 dH x 180m3 = 25,31 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Creil?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theemakers zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruine restant komt in de regel voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Creil is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 7,90 naar 0 Duitse graden terug te brengen.