Waterhardheid Cruquius (Haarlemmermeer)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het leidingwater in Cruquius is 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Cruquius is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Cruquius telt 1.015 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Cruquius maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Cruquius

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 6,00 dH "prima" vinden. De indruk van een gegeven hardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Cruquius waardevrij duiden

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater meten en dan weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Cruquius**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar af en toe kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Cruquius

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Cruquius?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt doorgaans voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Cruquius is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.