Waterhardheid Culemborg (Culemborg)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
11,20
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Culemborg kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 11,20 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 11,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 35,88 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Culemborg is een naar verhouding kleine woonplaats met 27.685 inwonenden. Culemborg maakt deel uit van de gemeente Culemborg. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard kraanwater Culemborg

De perceptie van een gegeven hardheid is nogal persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 11,20 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het schrobben van de badkamer accepteren.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Het is evenwel niet waar dat water met een hardheid van 11,20 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Culemborg waardevrij vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 11,20 dH in Culemborg**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met geheel zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Culemborg

Calculatie voor 11,20 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 11,20 dH x 180m3 = 35,88 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Culemborg?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt dikwijls voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Culemborg is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 11,20 naar 0 Duitse graden terug te dringen.