Waterhardheid Dalem (Gorinchem)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Dalem minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Dalem is 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Dalem is een kleine woonplaats met 915 inwoners. Dalem is onderdeel van de gemeente Gorinchem. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Dalem

De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. U kunt zo een waterhardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden en het boenen van de douchewand accepteren.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Het is evenwel niet waar dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Dalem waardevrij duiden

Je kunt de mineralen in water bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in Dalem**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Dalem

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Dalem?

Onthard water wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt dikwijls voor in streken met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Dalem is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te brengen.