Waterhardheid Dalfsen (Dalfsen)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,60 dH. Dat is de hardheid van het leidingwater in Dalfsen. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkvormende deeltjes.

Dalfsen is een betrekkelijk kleine woonplaats met 14.075 inwonenden. Dalfsen maakt deel uit van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Dalfsen.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Dalfsen

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Iemand kan zo een waterhardheid van 7,60 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het schoonmaken van de douche dulden.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Evenwel is het een fabeltje dat een waterhardheid van 7,60 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Dalfsen waardevrij vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in water vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 7,60 Duitse graden in Dalfsen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar soms kan een getal zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Dalfsen

Rekensom voor 7,60 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Dalfsen?

Een ieder ervaart onthard drinkwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt gewoonlijk voor in plaatsen met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Dalfsen is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het leidingwater van 7,60 naar 0 dH terug te dringen.