Waterhardheid Dalmsholte (Ommen)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Dalmsholte kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 8,30 Duitse graden. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke 1000 liter leidingwater. 8,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,59 kilogram kalkaanslag.

Dalmsholte telt 315 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Dalmsholte is onderdeel van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Ommen.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard water Dalmsholte

Iemand kan een hardheid van 8,30 Duitse graden misschien "prima" vinden. De betekenis van een bepaalde hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Het is echter ook niet waar dat een waterhardheid van 8,30 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Dalmsholte objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 8,30 dH in Dalmsholte**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Dalmsholte

Becijfering voor 8,30 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 8,30 dH x 180m3 = 26,59 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Dalmsholte?

Praktisch iedereen beleeft volledig zacht leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt meestal voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Dalmsholte is het derhalve absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 8,30 naar 0 Duitse graden te verminderen.