Waterhardheid De Bilt (De Bilt)

Zacht
0
6,10
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,10 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het drinkwater in De Bilt. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalkaanslag.

De Bilt is een betrekkelijk kleine woonplaats met 10.465 inwonenden. De Bilt ligt in de centrale provincie Utrecht in de gemeente De Bilt.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater De Bilt

De indruk van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een hardheid van 6,10 Duitse graden "acceptabel" vinden en het schoonmaken van de kranen aanvaarden.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Nochtans is het niet waar dat een waterhardheid van 6,10 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid De Bilt waardevrij vaststellen

Je kunt de mineralen in water testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,10 Duitse graden in De Bilt**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water De Bilt

Berekening voor 6,10 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in De Bilt?

Een ieder beleeft kalkvrij drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt meestal voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats De Bilt is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 6,10 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.