Waterhardheid De Bult (Steenwijkerland)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,30 dH. Dat is de waterhardheid van het drinkwater in De Bult. Dit is tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalk.

De Bult telt 310 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. De Bult maakt deel uit van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Steenwijkerland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater De Bult

Mensen kunnen een hardheid van 7,30 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water met een hardheid van 7,30 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid De Bult objectief meten

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 7,30 Duitse graden in De Bult**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water De Bult

Rekensom voor 7,30 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in De Bult?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine restant komt meestal voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats De Bult is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 7,30 naar 0 Duitse graden te reduceren.