Waterhardheid De Cocksdorp (Texel)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in De Cocksdorp. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad is 17,8 gram kalk in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het water op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in De Cocksdorp is 10,36 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

De Cocksdorp biedt plaats aan 1.195 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. De Cocksdorp bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Texel.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater De Cocksdorp

De perceptie van een gegeven hardheid is nogal persoonlijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het boenen van de kranen aanvaarden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Evenwel is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid De Cocksdorp objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in water vaststellen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 6,00 Duitse graden in De Cocksdorp**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water De Cocksdorp

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in De Cocksdorp?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt het vaakst voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats De Cocksdorp is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.