Waterhardheid De Glind (Barneveld)

Zacht
0
5,90
dH
6,80
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in De Glind heeft een minimale waterhardheid van 5,90 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter leidingwater. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalk.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in De Glind is 6,80 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

De Glind is een erg kleine woonplaats met 610 inwoners. De Glind is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Barneveld.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater De Glind

De betekenis van een bepaalde waterhardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 5,90 dH "geen probleem" vinden en dus het schoonmaken van de douchewand voor lief nemen.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Desondanks is het niet waar dat water met een hardheid van 5,90 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid De Glind objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 5,90 dH in De Glind**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met volledig zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water De Glind

Berekening voor 5,90 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in De Glind?

Een ieder ondervindt volledig zacht leidingwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt over het algemeen voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats De Glind is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het leidingwater van 5,90 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.