Waterhardheid De Groeve (Tynaarlo)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in De Groeve. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in De Groeve is 7,84 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

De Groeve is een zeer kleine woonplaats met 430 inwoners. De Groeve maakt deel uit van de gemeente Tynaarlo. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater De Groeve

Mensen kunnen hardheid van 6,38 dH "aanvaardbaar" vinden. De beleving van de bepaalde hardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid De Groeve objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 6,38 Duitse graden in De Groeve**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid De Groeve

Berekening voor 6,38 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in De Groeve?

Een ieder ervaart kalkvrij kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats De Groeve is het daarom zeker zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.