Waterhardheid De Heen (Steenbergen)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 dH. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in De Heen. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Let wel, het water op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste hardheid in De Heen is 7,84 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

De Heen is een kleine woonplaats met 725 inwoners. De Heen hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Steenbergen.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater De Heen

Sommige mensen kunnen hardheid van 6,38 Duitse graden "normaal" vinden. De beleving van de vastgestelde hardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Desondanks is het onzin dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid De Heen waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,38 dH in De Heen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid De Heen

Becijfering voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in De Heen?

Iedereen ondervindt onthard kraanwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt meestal voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats De Heen is het zodoende zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH te verminderen.