Waterhardheid De Heurne (Aalten)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
8,70
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,50 dH. Zo hard is het drinkwater in De Heurne minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in De Heurne is 8,70 dH. Dit is behoorlijk hard water.

De Heurne biedt plaats aan 980 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. De Heurne ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Aalten.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater De Heurne

Men kan een waterhardheid van 7,50 dH "aanvaardbaar" vinden. De ervaring van de bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Het is evenwel onzin dat water met een hardheid van 7,50 dH zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid De Heurne waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,50 dH in De Heurne**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water De Heurne

Rekensom voor 7,50 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in De Heurne?

Een ieder ondervindt volledig zacht water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats De Heurne is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 7,50 naar 0 dH terug te brengen.