Waterhardheid de Hoef (De Ronde Venen)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,60 Duitse graden. Dat is de hardheid van het leidingwater in de Hoef. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag.

de Hoef telt 905 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. de Hoef maakt deel uit van de gemeente De Ronde Venen. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater de Hoef

De betekenis van een vastgestelde hardheid is overduidelijk persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,60 dH "geen probleem" vinden en daarmee het schoonmaken van de tegels aanvaarden.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Nochtans is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,60 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid de Hoef waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,60 Duitse graden in de Hoef**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water de Hoef

Berekening voor 7,60 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in de Hoef?

Iedereen beleeft volledig kalkvrij drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats de Hoef is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 7,60 naar 0 Duitse graden te verminderen.